Publikációk

Aktuális cikkeim és válogatás a korábbi írásaimból

Az 1990-es évektől több olyan kutatási téma nyílt meg előttem, melyekre korábban nem volt lehetőségem. Ez az egyetem elvégzése — történelem szak — után egyfajta továbblépési, jobban mondva továbbfejlődési lehetőséget sejttetett. Jó volt együtt dolgozni Starkné Koltai Margittal és más „nagy öregekkel”, akik sokat segítettek a múlt feltárásában. Több tanulmányom/unk is született ebben az időben, köztük a két legnagyobb: a soltvadkerti evangélikus gyülekezet, illetve a közös protestáns temető történetét feldolgozó kötetek.

Miről lehet cikket írni? Pláne hogy még el is olvassák? Részemről nagyon fontos, hogy „neveljen, tanítson, szórakoztasson”! És az is igaz, hogy sokszor „az élet írja mikrofonnal”… Mint például az erdélyi motoros túránk úti beszámolóját: így legalább mindenki idéz belőle, mintha emlékezne rá…

Az én fotóim nem igazán művésziek. Viszont sok helyen jártam és a történeteim alátámasztására képeket készítettem. Illetve a képek maguk a történetek. Mint például ez az ukrán katona valahol Kárpátalján. 2002 körül, a nagyárvíz idején segélyt vittünk oda, ők pedig elvittek minket csónakázni. Éppen a falu temetője fölé.

A filmezést még 8-milliméteres kamerával kezdtem, úgy 1983 körül. Aztán egyévi napszám és egyéb seftelés eredményeként vettem egy saját ELMO MACRO filmkamerát. Ezen készültek diákévem nagy művei. Aztán szünet: érdekes, hogy videokamerát nem vettem! 1998-tól a Halas Televízió stábjával forgattam, ami nagyon nagy élményt jelentett. Portréfilmek, híradások, néhány vidám eset, egyházi és kulturális témák, aztán természetesen az idegenforgalmi és a helytörténeti anyagok. Szép 7 év volt!

Szeretem Bócsát. Ezért működök közre évek óta újságjuk szerkesztésében. A havonta megjelenő lap jól kiegészíti a községi honlapot és a facebook oldalt. Olvassanak bele, ha van egy kis idejük: szerintem ez jóval több, mint egy „homoki sikoly”!

A Pavillon (korábban KleeBlatt) 2001-ben indult útjára, mint Bács-Kiskun megye németnyelvű havilapja. Főleg az itt élő külföldieknek szól, akik tanyát vagy üdülőt vásároltak mifelénk. Fő témáink: a külföldieket is érintő közéleti, gazdasági és kulturális események.

Tetszett? Kiegészítené? Írjon nekem!

 

e-mail küldése