Amit rólam tudni érdemes…

Életrajz, család, szabadidő

Ez vagyok én,

a magam szemében.

Azok közé tartozom, akik kalandvágyból itthon maradtak. Ezt hangoztatom is, aminek hivatalnokok és politikusok nem igazán örülnek. Egyik sem engem várt a mai napon.

A másik a korom meghatározása: 30 éves vagyok — lassan 20 év tapasztalattal.

Ez van.

Pályafutásom

Szakmai önéletrajz, főbb tevékenységeim.

Középiskolai tanárként kezdtem, tévésként és újságíróként folytattam, azután jött a rendezvényszervezés, a menedzsment, a tolmácsolás… Most éppen az általános összmegoldások korszaka van. A gyors és mindenre kiterjedő összmegoldásoké.

 

Szakmai önéletrajz (PDF)

Tanítás

Tanítani jó dolog. Nekem 1993-ban egy különleges szakközépiskola jutott. Ehhez a meglévő történelem-német szak mellé az idegenforgalmi főiskolát is el kellett végeznem. Utána következett pár gimnáziumi tanári év, aztán valami egészen különleges kihívás: a felnőtt gimnáziumi képzés. Mellette sok kisebb más, kezdve a magánóráktól a szakdolgozati segítségig minden.

Televízió

A Halas Televízió több, mint a vidéki egykamerás-egyszerkesztős őrületek: ez a kezdet kezdetétől egy igazi szakmai műhely volt. Amíg szerkesztő riporterként és műsorvezetőként ott dolgoztam, sok minden olyat meg tudtam valósítani, amit ma már talán nem lehetne.

Újságírás

Engem még el tudtak rontani iskolás koromban. Jó irányba: Ady, Móricz, majd később Hámori Zoltán publicisztikái után egyenes út vezetett a Der Spiegel német hetilap rendszeres olvasásáig. Ez így felsorolva elég sokféle stílust jelent, de a cél mindig a minőség és a hitelesség marad. No meg az ebből fakadó konfliktusok. Eddig mintegy tíz lapnál dolgoztam, jelenleg négynek írok.

Rendezvények

Még a gimnáziumban találtuk ki, hogy legyen Fordított nap április elsején. Két tanévben is szerveztünk ilyet, volt benne táncverseny, vetélkedők, kiállítás, rock-koncert, diák igazgató választás és rádiókabaré. Nekem ez utóbbi feküdt a legjobban: nagyon ki kellett találni, kit hogyan ne sértsünk meg, mégis mindenki nevessen! Ez azóta is tart — egy kicsit pénzért, egy kicsit szenvedélyből. De ha nem élvezem, nem csinálom. Ennyiből megmaradtam 17 éves.

Helytörténet és néprajz

Nem csak poros papírok unalmas tartalma és nem csak ihaj-csuhaj-recece! Szerintem roppant izgalmas dolgok bújnak meg egy-egy esemény, tárgy és népszokás mögött. Viszont tilos belemagyarázni: mi itt nem leszünk sem 48-as szabadsághősök, sem ezer éves hagyományt őrző csángók. Pláne hogy száz éve még sváboltak az utcánkban De vajon kik is az a „mi”?

Idegenforgalom

Még egyetemistaként kerültem bele az idegenforgalomba: lovas programra kerültem idegenvezetőnek, lévén senki sem tudott németül. Aztán belenőttem, majd beletanultam ebbe is. És mellőzve a közhelyeket ne feledjük: a vendég is folyamatosan tanul! Ami idén jó volt, jövőre már jobban kell lennie, különben máshová megy. De a legfontosabb mindig a humán szolgáltatás marad — noha a legtöbb prospektusunk a templom építési ideje és a borfajták felsorolása mellől általában kihagyja az idegenvezető és a moderátor szolgáltatást.

Menedzsment

Mindent el lehet adni. Csak nem mindig. És nem mindenkinek.

Hit

Nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy az igazán sikeres emberek: hívők. Természetesen ez nem jelent garanciát és nem felhívás a vakbuzgóságra. Belenőttem az egyházi munkába: hittan, ifjúsági munka, cserkészet, kántorság. Felnőttként aztán mindenképpen kell meríteni a meglévő ismeretekből, megélésekből és életpéldákból. A lutheri elv, a „hittel párosuló józan ész” tétele számomra a legfontosabb. A hamis prófétákat pedig kerülni kell!

Család

Nem választjuk, hanem kapjuk

A különböző életkorszakokban különböző emberek jelennek meg körülötted, hogy ők a családod. Próbáltok adni egymásnak valamit, aztán vagy jó, vagy nem. Javaslom a közös élményeket megteremteni — ha a fiatalok leteszik arra az időre az okostelefonjukat…

Ja: és addig kell átadni a virágot, amíg él az illető. Utána az már csak koszorú.

Szabadidőmben

Élményeket gyűjtök

… és nem virtuálisan. Annyit fotózom, hogy rólam alig készül fénykép. Íme, egy ritkaság: néptánccsoport fellépését nézzük. Emellett ott a zene, a kiskert, a Vadkerti-tó és a helyi borászatok összes rejtelme.